Een Travellerspoint blog

Teheran: een eerste indruk

En is de eerste indruk niet altijd de juiste?

Enkele uren later worden we gewekt door een geluid dat in ons Teheran zal achtervolgen: de claxon. Terwijl enkele uren geleden de brede boulevards van deze stad die meer dan 20 miljoen zielen telt, nog getuigden van een apocalyptische leegheid, worden ze nu doorkruist door een krioelende massa wagens. Onze hotelkamer biedt in de verte een prachtzicht op de besneeuwde bergtoppen die Teheran in het noorden begrenzen, terwijl beneden ons een genadeloze tango van wagens zich vastrijdt in de ochtendspits.

We brengen eerst een bezoek aan Maryan om haar te bedanken dat we in het midden van de nacht niet op zoek moesten naar een hotelkamer. Thee, koekjes en drie kussen. Er is een hemelsbreed verschil tussen wat er zich op straat en achter de gevels afspeelt. Ali, de echtgenoot van Maryan, omschreef het als volgt: In Iran is alles te krijgen, zo lang men het maar thuis doet, eet of drinkt.

DSC02228.jpg

Na het afscheid trekken we op goed geluk door de straten van Teheran. Overal worden we welkom onthaald met een vriendelijk salaam.
Nadia en Anna vergezellen ons naar het Laleh park. Nadia is 17, Anna vier jaartjes ouder. Ze studeren allebei boekhouden, maar de droom van Anna is om professionele danseres te worden, maar voegt ze er verontschuldigend aan toe: we wonen nu eenmaal in Iran.

DSC02201.jpg

Teheran is immens. Valiasr Avenue, de verkeersader die Teheran van noord naar zuid doorsnijdt is niet minder dan 20 km lang. De stad zelf strekt zich meer dan 36 kilometer uit. Alleen de bergen in het noorden houden de groei een beetje binnen de perken. In dergelijke stad is verplaatsing met taxi of openbaar vervoer nu eenmaal een must. Assertiviteit is een gave van alle chauffeurs. Behendig manoeuvreren ze hun wagens tussen elke centimeter opening, een claxonnerend geluid waarschuwt de tegenligger in kwestie.

Na een ritje van 20 minuten bereiken we een van de mooiste paleizen in hedendaags Teheran (zie foto 2): Golestan palace. De immense tuinen liggen er verlaten bij. Iran is geen toeristische topper momenteel.

DSC02196.jpg
(sfeerbeeld uit Golestan Palace)

Terwijl dit paleis baadt in rust, spelen zich honderd meter verder hectische taferelen af. Daar bevindt zich immers de bazar. Vergeet de Zuidmarkt of de Vogeltjesmarkt. De bazar van THR is een kluwen van niet minder dan 20 kilometer straatjes waarin zich duizenden winkeltjes bevinden.

DSC02221.jpg
DSC02205.jpg

Om even de drukte van Teheran te ontvluchten, duikelen we tegen het einde van de middag een theehuis binnen, onze variatie van een bruine kroeg zonder bier, maar wel vol zoete rook van de alomtegenwoordige waterpijp.

DSC02225.jpg

Die avond dineren we samen met Maryan en Ali in een van de meest trendy restaurants van Teheran. Heerlijke lamsfilets met rijst en yoghurtdrank. Op de terugweg luisteren we in de wagen naar Damien Rice. Iran is een land met twee gezichten. Morgen trekken we naar Kashan om een nieuw gezicht te ontdekken.

DSC02258.jpg
(Traditioneel)
DSC02274.jpg
(modern)

Geplaatst door Magonia 4:15 Gearchiveerd in Iran Tagged iran tehran

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint