Een Travellerspoint blog

On the road

Over struisvogels en nierkebab

sunny 24 °C

Waarom krijgen toeristen zelden een ticket wanneer ze met het openbaar vervoer reizen? Vormen zij het extra-legaal inkomen van de buschauffeur? Ook de busrit Teheran-Kashan blijven we verstoken van enig vervoersbewijs. Maar waarom zouden we ons zorgen maken als we voor 7 euro per persoon vier uur mogen doorbrengen op de beste plek in een luxebus en er bovenop nog een drankje , een driehoekje sandwich en een dressing om het geheel eetbaar te maken, krijgen? Na een weinig avontuurlijke rit van twee uur langs perfecte driebaansautostrade bereiken we een eerste tussenstop. In een David Lynchiaans absurdistisch woestijnlandschap staren twee struisvogels ons aan. Hun eieren zijn hier goud waard, verklaar Amir, een 41-jarige PHD-student ons. Het maakt het geheel er niet minder hallucinant om: twee struisvogels ergens in gevangenschap in een wegrestaurant tussen Teheran en Kashan. Amir nodigt ons bij hem thuis uit. We wijzen de uitnodiging beleefd af. Pas na de derde maal is het beleefd om te aanvaarden. Amir vraagt het slechts eenmaal.

DSC02233.jpg
(struisvogels in Iran)

DSC02237.jpg
(ons hotel in Kashan)

Kashan is verlaten wanneer we het dorp binnenrijden. De middagzon en bijhorende siesta branden de mensen uit het straatbeeld. Een eenzame schoenlapper ligt in de schaduw van een pijnboom en droomt van mensen met versleten schoenen. Na de drukte van Teheran is dit 'dorp' met amper 400.000 inwoners een verademing. Volgens een legende zouden van hieruit drie wijzen vertrekken. Hun doel: eer bewijzen aan de nieuwe messias. Is het de naburigheid van de helige stad Qom, maar wat dadelijk opvalt zijn de chadorvrouwen. Terwijl in Teheran de vrouwen op alle mogelijke manieren trachten om de gehate hoofddoek te ridiculiseren, gaan Kashaanse vrouwen schuil onder een zeil van zwarte religiositeit. We logeren in Khan-E-Eshan, volgens de Lonely Planet (yep, hij is weer van de partij) en ook volgens ons, de beste logiekeuze van Kashan. Rond een gezellige binnentuin laten we de rust binnenvloeien en luisteren ingespannen naar de stilte.
Kashan is beroemd voor haar huizen die volledig opgetrokken werden uit modder. De meesten hebben de tand des tijds dan ook niet doorstaan. Een restauratiewoede heeft zich ondertussen wel meester gemaakt van de stad, waardoor langzaam aan het verleden in ere hersteld wordt. Dit tot meerdere glorie van de plaatselijke middenstand die druppelsgewijs de toeristen (meestal wel Iraanse) zit toekomen. We bezoeken enkele van deze huizen, fotograferen het prachtige stucwerk, vergapen ons aan de lichtinval die kleurpatronen op de tegelgrond tekent.

DSC02303.jpg
(old kashan house)

DSC02321.jpg
(uw warme bakker)

Culinair is Kashan op het eerste zicht geen hoogvlieger. We waren gewaarschuwd: Iran is het land van de fastfood en pizza. Gelukkig vinden we een culinaire parel, diep verborgen in het hart van de bazar. Hamman-E-Khan gaat er prat op om het enige theehuis-(ex)badhuis in Kashan te zijn. We laten deze info aan ons voorbijgaan en bestellen dizi en auberginepuree en drinken daarbij gekoelde dugh (meer over de Iraanse keuken in een volgend hoofdstuk). Na afloop krijgen we thee en waterpijp aangeboden, maar we bedanken voor deze laatste. Ik herinner me immers nog een slapeloze nacht en oncontroleerbare darmspieren die me op meerdere manieren aan de pot gekluisterd hielden. Voor de rest vinden we enkele kraampjes waar nier- en leverkebabs liggen te wachten op de hongerigen. We geloven best dat het lekker is, maar genieten toch liever van een broodje met verse kaas en honing als ontbijt.

DSC02291.jpg
(niet iedereen is een fan)

DSC02344.jpg
(genietend van oude dag en waterpijp)

Geplaatst door Magonia 4:15 Gearchiveerd in Iran

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Gezellig weer!
Keep up the good work.

Groeten vanuit het zomerse Antwerpen,
Kees

door Schoof

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint