Een Travellerspoint blog

Mooier dan de verbeelding

In love with a city

sunny 25 °C

Melkwit als het lavashbrood dat we elke ochtend bij het ontbijt krijgen klimt de maan boven de Zayandeh rivier. Net zoals honderden Iraniers picknicken we die avond langs de oevers van de bijna droge rivier. Voor ons gloeien de 33 bogen van Si-O-Sehbrug honinggoud in de avondlucht. Schaduwen van stiekeme koppels bevolken de bogen. We eten een broodje kebab, drinken onze yoghurt en genieten van de aanwezige gezinnen die ons glimlachend uitnodigen om samen thee te drinken.

DSC02546.jpg
(en maar dromen van een glaasje wijn)

We besluiten om een tasje thee te drinken in het laatst overgebleven theehuis van de brug. De revolutie, weet je nog? Mannen die gek zouden kunnen worden van vrouwen? Dat obscene woord 'affectie'? Weg ermee, en weg met de theehuizen, oorden van verderf die dit promiscue gedrag alleen maar aanmoedigen.

Terrace Iranian style

Terrace Iranian style

Famous Esfehan bridge

Famous Esfehan bridge

Les gens me disent que les fenetres n'ont ni sentiment et ni coeur. Reza was journalist bij een Iraanse krant. Was benadrukt hij. De krant werd op eis van de regering gesloten. Elke krant in Iran is slechts 1 kritisch artikel verwijderd van permanente sluiting. Hij vertelt ons over zijn zwerfbestaan langs de brandhaarden van het Midden Oosten. Nu is hij thuis, voorgoed, trotse vader van een zes maanden oude dochter. Hij toont ons op zijn fototoestel een filmpje van een kind dat niet vermoedt waar het geboren is.

Wist je dat de bekende dichter Hafez heel veel gedichten over wijn geschreven heeft? Met warme stem rollen de woorden die de dichter bijna 700 jaar geleden schreef, uit Reza's mond in de Iraanse avond. We begrijpen geen woord, maar alleen de klanken doen poezie der eeuwigheid vermoeden. Gedicht na gedicht draagt hij voor, zijn woorden verwarmen de steeds killere avond. Hij schrijft ons zijn Franse gedicht over Vensters op, een herinnering aan een vluchtige ontmoeting in Esfahan. Daarna rest er alleen maar maan, sterren en de herinnering aan een dag die een jaar geleden anders verliep.

Geplaatst door Magonia 3:30 Gearchiveerd in Iran

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Hallo Yves en An,

Ik geniet hier vanuit het warme België echt mee!
Zo 'n mooie foto's en hoe mooi en Idyllisch de beschrijvingen erbij! Geniet ervan!

Gr.
Ilse

door ilse segers

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint