Een Travellerspoint blog

Over hete temperaturen die niet voorbijgaan

Lekker chillen in Yazd

sunny 34 °C

Enkele weerspannige plukken gras en het eindeloos voorbijglijdende asfalt vormen de enige afwisseling tijdens de vier uur durende rit naar Yazd. De buitentemperatuur is ondertussen van een gematigde 22 graden gestegen naar een genadeloze 33.
Yazd prijst zichzelf aan als de oudste stad op aarde. Natuurlijk is dit moeilijk te verifieren, maar er zijn wel sporen teruggevonden van meer dan 7 millennia geleden. Yazd is een stad om te verdwalen in het labyrinth van wirwarsteegjes van rode huisjes waartegen de zwarte chadors van de vrouwen fel afsteken. Centraal gelegen bevindt zich het Amir Chaqmakcomplex, met haar drietrapsgevel veruit het fotogeniekste gebouw van de stad.

Chadorcongres

Chadorcongres

Amir Chaqmak complex

Amir Chaqmak complex

Early evening in Yazd

Early evening in Yazd

Wanneer de middagtemperaturen in sneltreinvaart de 30 graden overschrijden, zoeken we verkoeling op de binnentuin van onze guesthouse. Het enige wat ontbreekt om even te chillen is een gekoeld blikje jupiler, maar een delster limoen doet het ook wel voor het moment. Silk Road Hotel en Oriental vormen zowat de toeristenkern van de stad. Hier hoort men alle talen en de luie middagen monden al snel uit in het uitwisselen van adressen en reiservaringen.

Oriental Hotel binnentuin

Oriental Hotel binnentuin

Yazd is ook de thuishaven van de grootste en meest actieve Zoroastrische gemeenschap in Iran. Zoroastrisme was de belangrijkste godsdienst op het Iraanse plateau tot de Arabische veroveringen de Islam 'schonken'. Zoroastrisme was de eerste godsdienst om een omnipotente, onzichtbare godheid te aanbidden. Hun leer is het dualisme: de eeuwige strijd tussen goed en kwaad (waar hebben we dat al eerder gehoord). Deze uitleg krijgen we te horen in Chak Chak, het bekendste bedevaartsoord voor de Zoroasters. Gebouwd tegen een spectaculaire rotsformatie herbergt de Pir-E-Sabzvuurtempel de eeuwigdruppelende bron. Hoe weinig spectaculair Yazd mag wezen, de wijde omgeving biedt prachtige woestijnbeelden en vergeten natuurpareltjes. Naast Chak Chak bezoeken we tijdens een rondrit ook Meybod waar we een ijshuis, resten van de oude stadsomwalling, een oude caravanserai en een duiventoren (mestactieplan).

Eeuwige vlam in  Chak Chak

Eeuwige vlam in Chak Chak

Pigeon Tower

Pigeon Tower

Icehouse

Icehouse

Terwijl de zon haar hoogste stand bereikt en we een genadeloze 37 graden zien verschijnen op de thermometer, bezoeken we nog het verlaten dorp Kharanaq. Hoewel heel veel van de oorspronkelijke gebouwen bij ons de status 'verwaarloosd' opgekleefd zouden krijgen, biedt het dorpje een gezellige aanblik van rode huizen tegen bruine woestijnachtergrond. 's Zomers, wanneer de temperaturen naar 50 graden klimmen, organiseren we geen toer meer naar deze ruines. Wees blij met deze gematigde temperaturen, lacht onze gids Ali.

kharanaq

kharanaq

kharanaq 2

kharanaq 2

Geplaatst door Magonia 4:03 Gearchiveerd in Iran

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint