Een Travellerspoint blog

Shiraz: home of the poets

Great place, but where is the wine?

Waar in België dichters slechts eenmaal per jaar gefêteerd worden (en dan nog liefst in januari, waardoor hun warme verzen moeten optornen tegen het gure winterweer) worden Iraanse dichters gevierd als popsterren. Hun graven trekken dagelijks duizenden bezoekers. Ná de Koran is de poëzie van Hafez het meest gelezen boek in Iran (volgens niet-governementele bronnen staat Hafez zelfs op nummer 1, en wil ik niet weten waar de koran zich ergens bevindt.

We zijn ondertussen beland in de laatste bestemming van onze reis: Shiraz. Met epitheta als stad van liefde, rozen en tuinen is het niet te verwonderen dat Shiras synoniem staat voor nachtegalen, poëzie en wijn. Ik ga eerlijk zijn. Een en drie heb ik nergens gevonden. Poëzie daarentegen is niet uit het straatbeeld weg te slaan. In deze stad liggen dan ook twee van de beroemdste Iraanse dichters begraven: Saadi en Hafez.

Grave of Hafez

Grave of Hafez

Hafez Garden

Hafez Garden

Sadi Garden

Sadi Garden

Het is er een drukte van jewelste. Schoolmeisjes lopen kirrend rond met een ijsje in de hand. Aanstormende puberjongens roepen me uitdagend hello mister toe. Ouderen wandelen doorheen de mooi aangelegde tuinen en luisteren naar de woorden van de dichter die uit de luidsprekers weerklinkt. Het is nog maar 11u en de temperaturen bereiken met gemak 30 graden. Shiraz ligt een stuk zuidelijker dan Esfehan en dan voel ik. Op het heetst van de dag trekken we ons terug in de aircokoelte om ons tegen valavond opnieuw buiten te begeven.

Naranjestan Garden

Naranjestan Garden

[One of the many shrines in Shiraz

One of the many shrines in Shiraz

Op weg naar Vakil bazar passeren we het majestueuse Arg-e-karim Kahn citadel. Op een bank genieten we van een heerlijke fruitshake terwij de omringende Shirazis genieten van hun waterpijp. In de Bazar zelf ontmoeten we een Antwerpenaar die hier komt overwinteren. Dankzij een tip van hem eten we die avond authentiek Chinees voedsel. Genieten in het kwadraat.

Arg-e-Karim Kahn

Arg-e-Karim Kahn


Fruitshakes

Fruitshakes

Shiraz is in de eerste plaats een stad van tuinen, maar een van de hoofdredenen waarom toeristen naar hier afgezakt komen is Persepolis, wellicht de bakermat van onze beschaving. Op vijftig kilometer van Shiraz in een onmetelijke vlakte rusten de ruïnes in de blakende zon. Na een uitgebreide rondleiding rijden we verder naar Naqsh-E-Rostam waar de graven van Artaxerxes, Darius I en II en Xerxes I meer dan 2 millennia herinneren aan het voormalige rijken van Meden en Perzen. Op dergelijk moment zegt de stilte meer dan duizend woorden.

Naqsh-e Rostam

Naqsh-e Rostam

One of the tombs at Naqsh-E Rostam

One of the tombs at Naqsh-E Rostam

Persepolis

Persepolis

Persepolis 2

Persepolis 2

Geplaatst door Magonia 5:27

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint