Een Travellerspoint blog

From Russia with love

Gilbert Becaud was wrong

sunny 28 °C
Bekijk Reisoverzicht op Magonia's reiskaart.

This is your captain speaking. We are starting the descend to Moscow, where the temperature is sunny and 26 degrees.

Drie uurtjes geleden verlieten we een mistroostig Vlaanderen dat zich opmaakte om spijkers te ontwijken tijdens de Gordel.

La place rouge Rouge etait vide, la neige faisait un tapis. Gilbert Becaud zal zijn Nathalie blijkbaar nog in een pre-globalwarmingperiode ontmoet hebben.
Toen we aan de douane kwamen, meenden we in de opname van een Russische porno beland te zijn: bloot vlees in allerlei verschijningsvormen omringden ons. Een charter uit Antalaya was geland. De Russen hebben tien jaar geleden meer afgegooid dan alleen maar het Communistische juk. In de inkomhal staat een taxi te wachten op Dhr Roeck en Yves Joris. Close enough. We besluiten met de man mee te gaan. Tijdens de rit nar het centrum zweten de chauffeur en ik wat af. Hij spontaan en ik door het verkeer dat rondom de taxi zwermt, scheert en raast.
De eerste indruk is altijd de belangrijkste. Een miljoenenstad als Moskou kan het zich permitteren om meerdere eerste indrukken na te laten. Voor alle gemakkelijkheid hebben we ze genummerd. Lector caveat.

1. De meeste Russen spreken geen woord Engels, en als ze het spreken, slagen ze er in om het toch Russisch te laten klinken.

2. De Russische vrouwen die op de Arbat (vergelijk deze trouwens met onze Avenue Louise) flaneren zijn ronduit knap. Kournikova en Sherapova mogen dan vlotjes een balletje over een net kunnen mikken, vergeleken met wat er hier rondloopt, zijn het slechts twee modale vrouwtjes.

3. Diezelfde Russische vrouwen lopen sneller op naaldhakken dan ik op mijn Nike loopsloefkes.

4. Alle Russische chauffeurs rijden alsof de Berlijnse muur net gevallen is en ze nog voor valavond samen op Kurfurstendamm een pint willen pakken.

5. Alle Russen laten zich op de Arbat portretteren door lokale kunstenaars.

6. Ga nooit eten op diezelfde Arbat. De menukaarten zijn opgesteld door mathematici van Akademgorodok, waardoor je er nooit in zal slagen de code te breken waarop je rekening gebaseerd is. Wijn staat geafficheerd per 5 cl, waardoor je elke glas moet vermenigvuldigen met factor drie. De rijst is gekookt in binnenbanden van oude legertrucks en het bijhorende schaap heeft wellicht drie maanden illegaal meegereisd onder de wielen van de Transsiberische alvorens ontdekt te worden. Nu ja, het gerecht heette PLOV. We waren dus wel gewaarschuwd.

7. Wie koopt er om 22.00u nog watermeloenen op een vergeten uithoek van de stad. Wij weten het niet, maar de verkoper die er zat, zal wel zijn redenen gehad hebben.

8. Waarom zijn alle Russische mannen zo lelijk in vergelijking met de vrouwen?

9. Waarom denkt iedereen dat ik een Rus ben?

10. Waarom haalt iemand het in zijn hoofd om zijn Lada te verlagen, sportieve velgen te steken, zijn ramen te blinderen en bovendien een alarm te plaatsen?

11. Waarom zijn de drankautomaten van een afstandbediening voorzien? Alsof een Rus het in zijn hoofd zou halen om water te stelen.

12. Is het echt zo leuk om met een fles bier in de hand door de straten te lopen?

Ons hotel ligt niet onmiddellijk in het centrum, maar met de metro is er geen enkel probleem. Vele metrostations zijn pareltjes van architectuur : prachtige kroonlusters, glaswerk en fresco's. Tijdens de spitsuren vertrekt er om de TWEE minuten een metrostel, wat bij vertraging van 30 seconden kan leiden tot kafkaiaanse toestanden van Russen die geirriteerd op hun uurwerk beginnen te kijken. Wie met de metro reist, kan maar best het Cyrillisch schrift onder de knie hebben. Nergens is er een letter Engels te vinden. Stoppen om even te kijken waar je moet zijn leidt onvermijdelijk tot forenzen die langs alle kanten tegen je opbotsen . Een rit kost ongeveer 50 eurocent, maar je bent veel goedkoper met een rittenkaart. Wie zich in deze stad wil verplaatsen, zal snel doorhebben dat in Moskou niets op wandelafstand ligt.

100_3211.jpg

De eerste dag hebben we met glans doorstaan. Morgen gaan we eens kijken of La Place Rouge inderdaad vide is.

Geplaatst door Magonia 1:24 Gearchiveerd in Rusland Tagged backpacking

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint