Een Travellerspoint blog

Thuis in Thailand

Over thuiskomen en nooit weggeweest zijn

semi-overcast 30 °C
Bekijk Reisoverzicht op Magonia's reiskaart.

100_4548__Small_.jpg
Alle steden gelijken op elkaar in hun verscheidenheid.Chiang Mai is de tweede grootste stad van Thailand. Koffiehuizen en tweedehandsboekenwinkels. Toeristen met hun Thaise vriendin. Rookbrakende tuktuks op zoek naar klanten. Kooklessen en trips naar bergstammen. Extreme sporten en adrenaline. Gezellige parken waar men nog kan genieten van ochtendlijke tai chi. En twee Belgen die reeds anderhalve maand op reis zijn. Grote steden laten zich gemakkelijk gebruiken. We bereiden er onze Birmareis voor, boeken vliegtickets, en dwalen er door haar gezapige straatjes. Ann volgt er yogalessen en ik stort me op de lokale fitness. Maar steden ontnemen ook je rust. Ze blijven je mogelijkheden aanbieden. Bezoek dit, eet daar en vergeet zeker niet ...
We genieten met Hans en Natacha van een heerlijk zeevruchtenbuffet op de nachtmarkt en worden tijdens een motortochtje verrast door een stortbui. We schuilen in een koffiehuis en genieten van een cappuccino, terwijl op de achtergrond de gutsende regen de lokale werkolifanten tot een lager tempo dwingt. Na een week trekken we de stadsdeuren achter ons dicht.

100_4597__Small_.jpg

In Chiang Rai vinden we dat knusse chillgevoel dat reizen tot genieten maakt. We logeren, net zoals vijf jaar geleden, in Baan Bua guesthouse. Een aantal bungalows rond een knusse binnentuin. Nothing ever changes. Of toch. Brian, de Engelse eigenaar zal ons niet meer vergasten op zijn gitaarspel. Hij stierf vorig jaar in november.
Chiang Rai is rustiger dan zijn grote broer. Om 7 uur 's morgens loop ik op de lokale piste de zon tegemoet. Daarna genieten we samen van verse yoghurt met fruit en muesli. Ik hou ervan hoe Thais muesli uitspreken. In hun zangerigheid voegen ze een vierde lettergreep toe die de gedroogde granen tot een ware godenmaaltijd verheft.

Een tuktuk voert ons naar Chiang Rai Beach. Verwacht geen witte stranden vol gebronsde torso's. Het trotse strand is niet meer dan een hoop rieten hutten naast de lokale rivier. De Thai komen hier (vooral in het weekend) lekker relaxen. Terwijl gedempte Thaise muziek uit de boxen weerklinkt, bestellen we kleefrijst met zeevruchten, pikante papayasla en kip met cashewnoten. Ann drinkt er limoensoda bij en ik opteer voor een grote fles bier met een ijsemmer. Thai drinken bier met ijs. De ganse namiddag vullen ze het glas bij met ijsblokjes en lengen hun biertje tot in het oneindige aan. Terwijl we wachten op ons eten, bezoekt Ann het toilet van het restaurant. Het is 100 meter verwijderd van onze ligplek. Op de terugweg krijgt ze een motorritje aangeboden. De diensters rijden behendig met volle plateau's tussen de rustzoekers. Wandelen is een vies woord.

100_4608__Small_.jpg

De gerechten zijn heerlijk en met de kleefrijst reinigen we vakkundig onze borden. Een grove fout. Eten doe je de ganse dag door. Je gerecht dient als excuus om met vrienden van deze rustige omgeving te genieten. Een hapje rijst nu, vijf minuten later een stukje kip, de cashewnoot langzaam tot een papje kauwen, het ijsblokje in ware 9 1/2 weeks-stijl op je tong laten smelten. We lezen, kijken naar het landschap dat in al haar traagheid voorbijkabbelt, waaien naar toeristen in speedbootjes die als neokolonialen naar de donkere snoetjes waaien, sluiten even onze ogen en lezen verder. Reizen is dromen met de ogen open.

Geplaatst door Magonia 13:55 Gearchiveerd in Thailand Tagged backpacking

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Potverdorie Yves,
Ik blijf me verbazen! Nu zit je in dat broeierige, complexe, onvatbare Thailand. Reizen is dromen met de ogen open, net wat je zegt. Maar mijn ogen hier de kost geven is ook een beetje reizen in mijn eigen herinnering. Alleen krijg jij al die landen nu zelf in één keer te zien, chansard! Enfin, ik ben heel blij met je verslag en de prachtige foto's. Ik volg je op de voet.
Hartelijke groeten uit een koud, miezerig, winterig Vlaanderen.
Sayonara.
Bart Stouten

door Bartdebard

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint