Een Travellerspoint blog

Over een Reuzeboeddha en visumverlengingen

De Chinese lach

overcast 20 °C
Bekijk Reisoverzicht op Magonia's reiskaart.

Lachen, is tijd doorbrengen bij de goden. (Japans spreekwoord)

Was het Paul Theroux die schreef dat de Chinezen vijftig manieren van lachen hebben, waarvan er slechts twee gemeend zijn?

De glimlach van de dame in het Chengdu Tourist Office vertakt zich na mijn vraag tot ver achter haar oren en doet het ergste vermoeden. Glimlach 1: ik zou begot niet weten of de wereld rond of plat is, maar kijk eens hoe lief ik kan lachen.
Gelukkig voor mij heb ik meer succes bij de loketbediende in het naastgelegen busstation. Ze spreekt een aardig mondje Engels en stuurt me met twee tickets naar platform drie waar onze bus naar Leshan vertrekkensklaar zou staan. Glimlach 2, dat-heb-ik-mooi-gedaan-lach, vergezelt me naar buiten. Een grote bus, vraag ik haar nog. Zelfverzekerd bevestigt ze mijn vraag.
Bij de ingang van platform drie wacht een minivan ongeduldig op de laatste klanten. De chauffeur polst naar onze kaartjes en toont ons zijn tientandenlach. Wij zijn de twee onverlaten die zijn voertuig ophouden. In Chinese gebarentaal maken we hem echter duidelijk dat we geen minivan, maar maxi-bus verwachten. De glimlach blijft rond zijn lippen zweven terwijl zijn stemvolume aanzwelt: lach nummer 3: ook al heeft de ander ongelijk, ik blijf vriendelijk-lach.

Op minder dan anderhalf uur overbruggen we de 140 km die Chengdu van Leshan scheidt. Ann doet alsof ze slaapt, terwijl ik het vragensalvo van mijn medereizigers beantwoord: hoeveel kost een huis in Belgie? Een grote wagen? Een kleine wagen? Welke wagen hebben jullie? Wat vind je van China? Hoe lang zijn jullie hier al? Welke talen spreekt men in Belgie? Ik betrap me tijdens mijn antwoorden op lach nummer 4: de hou-eindelijk-op-met-vragenlach.
De baliebediende in de PSB is vriendelijk doch resoluut: een visumverlenging binnen de twee uur is nog nooit gebeurd en zal ook nooit gebeuren, wat we ook gelezen of gehoord mogen hebben. Vierentwintig uur is de normale procedure. Haar glimlach is die van categorie 5: ik weet ook niet waarom ze in Beijing elke dag de regels veranderen. We antwoorden met lach 6, de gelaten lach, en haasten ons naar de overkant van de straat waar we een betalingsbewijs voor onze verlenging moeten afhalen bij de Bank of China.

DSC01315__Small_.jpg

Maar Leshan is veel meer dan een snelle visumverlenging. Aan de samenvloeiing van de Minjiang, Dadu en Qingyi troont het levenswerk van de monnik Haitong. In AD 713 begon hij met uithakken van een reuzenboeddhabeeld dat de drie stromen moest kalmeren. De bouw duurde meer dan negentig jaar en Haitong heeft de voltooiing van zijn levenswerk nooit mogen meemaken.
Langs tempels, paviljoenen en pagodes, verspreid over twee weelderig begroeide zandsteenheuvels doemt het kolossale hoofd voor ons op. Het totale beeld is niet minder dan 71 meter hoog. De door de Taliban vernielde beelden van Bamyan waren bijna twintig meter kleiner.

DSC01301__Small_.jpg

Langs een steil pad dalen we af naar de voeten van het beeld. Het slingerpad is soms zo smal dat ik op mijn zij verder moet. Achter een bocht word ik verrast door een jonge moeder die zoonlief in plashouding langs de trappen houdt. Wanneer ik voorbijga, besluit hij zijn blaas te laten leeglopen. De trappen en mijn broekspijpen krijgen de volle lading. Is haar glimlach nummer 7, de verontschuldigende lach?
Die avond wandelen we langs de vervallen promenade van Leshan. Honden, vogels en andere huisdieren worden uitgelaten. Jong en oud duikt in het water en laat zich door de sterke stroming meevoeren. Jongeren vissen met geimproviseerde lijnen. Ze zijn te ongeduldig om een bijtgrage vis aan de haak te slaan. Hun ritueel bestaat uit een ver uitgooien en snel inhalen. Steeds opnieuw, steeds zonder resultaat. Twee oude mannen geven luidop commentaar op het voorbijgaande avondleven. Elke zin wordt afgesloten met een plagerig aanstoten. Plots borrelt bij hen een geluid op dat alleen maar gedefineerd kan worden als een echte Chinese lach.

Geplaatst door Magonia 3:18 Gearchiveerd in China Tagged backpacking

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint