Een Travellerspoint blog

Kafka in China (deel 1)

Vlucht naar nergens

overcast 21 °C
Bekijk Reisoverzicht op Magonia's reiskaart.

Stress is when you wake up screaming and you realize you haven't fallen asleep yet.

Steeds meer passagiers verlaten de wachtruimte. Vlucht CA 1948 van Chengdu naar Shanghai laat op zich wachten. De intercom spuit het ene dienstbericht na het andere, maar de Engelse vertaling gaat verloren in Chinees geroezemoes. Wanneer steeds meer mensen zich rond het aanwezige baliepersoneel verdringen, besluit ik om ook te informeren. Flight delayed, klinkt het antwoord van een stressende bediende. How long, wil ik weten, maar een wanhopig schouderophalen is het enige antwoord. No time, voegt hij er nog aan toe. In vakjargon betekent no time evenveel als no flight. De Japanse toerleider naast me bevestigt mijn vermoedens. Achter de balie doet men verwoede pogingen om zijn groep over te boeken op een andere vlucht. Ook al laat het aankondigingsbord anders vermoeden, vlucht CA 1948 zal die dag niet meer vertrekken.

We vertrekken vanuit een slechte startpositie. De helft van de passagiers is reeds vertrokken en … ze spreken Chinees. Op onze inverse tocht langs de douane krijgen we het gezelschap van een Chinees die al jaren in Nieuw-Zeeland woont. Zonder woorden vormen we een musketierschap op zoek naar lege vliegtuigstoelen. Hij spreekt Chinees en wij zijn minstens 2 koppen groter dan de aanwezige concurrentie. Aan de balie van Air China zijn de gemoederen ondertussen aardig verhit. Tientallen Chinezen verdringen zich rond de koortsachtig rondbellende bedienden. Langs alle kanten smijt men paspoorten en waardeloze instapkaarten op de balie. Mr. Kiwi neemt onze paspoorten en gooit zich in kamikazestijl tussen deze massa. Tien minuten later verschijnt hij met een opgeluchte glimlach uit het deinende kluwen met drie refertenummers die ons een plaats garanderen op de vlucht van China Eastern die twee uur later vertrekt. Kiwi-Belgie:1-0

Nu begint het tergende wachten op onze bagage die reeds ingecheckt was. Met mondjesmaat verschijnen enkele koffers. Mr. Kiwi verdwijnt opnieuw in de gele bende. Roepen en dringen gaan crescendo. Op dat moment besluit ik om in actie te komen. Ik druk onze bagagenummers bijna in de neusgaten van de verschrikte bediende en roep dat wij nu samen naar de catacomben van de luchthaven afdalen om te kijken waar de rest van de bagage blijft. You're good at this, zegt Mr. Kiwi en overhandigt me spontaan de paspoorten. Het manoeuvre heeft succes want uit het niets duiken vier kruiers op die in sneltreinvaart de bagage bovenbrengen. Kiwi-Belgie: 1-1.

Met bagage en nieuwe ticketnummers hollen we naar de incheckbalie van Eastern Airlines. We kiezen voor de kortste wachtrij, die met een rode loper. De westerse grootte en het kiwichinees doen wonderen: de baliejuf helpt ons verder tot haar computer blokkeert. Ze kan geen instapkaarten afleveren omdat onze namen nog steeds geregistreerd staan op vlucht CA 1948. De telefoons staan ondertussen roodgloeiend, de omstaanders ook. In een wanhopige poging ons te helpen duikt incheckdame uit haar veilige cocon om eigenhandig de tickets te laten schrappen. Ik ren met haar mee om zeker te zijn dat niets in haar weg kan komen. Kiwi-Belgie: 1-2.

Tien minuten later ratelen haar vingers over het toetsenbord om onze instapkaarten af te leveren. Op dat moment wringt een Chinees zich tussen Kiwi, Ann en mij, gooit zijn paspoort op de balie en zijn koffer op de transportband. Mr. Kiwi gaat de verbale strijd aan met de indringer, terwijl ik zijn koffer even vakkundig van de band verwijder. Drie tegen een, hij geeft zich gewonnen. Onze bagage krijgt een bestemmingssticker PVG, Shanghai Pudong. We hebben nog een half uur. We glippen langs de diplomatieke wachtrij van de douane, maar worden teruggefloten. Met onze paspoorten in de hand legt Mr. Kiwi het probleem uit en we mogen passeren: Kiwi-Belgie : 2-2.

Uitgeput ploffen we op het laatste nippertje neer op vliegtuigstoelen 41D en 26F en 14A.

Geplaatst door Magonia 2:12 Gearchiveerd in China Tagged air_travel

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint