Een Travellerspoint blog

Relaxen op Bali

In het land van taxi en transport

sunny 30 °C
Bekijk Reisoverzicht op Magonia's reiskaart.

Cafe Latte? Capuccino? Ristretto?
Onze monden vallen open van verbazing. Enkele dagen geleden zou onze vraag naar een tasje koffie met een onverschillig meio (wat zoveel betekent als: we hebben het niet of je denkt toch niet dat ik voor twee mensen moeite ga doen) weggeglimlacht zijn. Het hectische Chinese bestaan heeft plaatsgemaakt voor een relaxed dolce far niente. Welkom op Bali.

Zodra we het aircokoele vliegtuig verlaten, worden we omhelsd door de tropische vochtige hitte. Alvorens we in het land toegelaten worden, moeten we grondig gedesinfecteerd worden. Bagage en passagiers passeren een voor een de menselijke carwash die eventuele sporen van varkensgriep wegsproeit. Na gekke koeien, blauwtongige schapen en hoestende vogels is het de beurt aan het varken om een nieuwe pandemie over de wereld te verspreiden. Van airhostess, verkoper in de duty-free tot douanebeambte gaan schuil achter een beschermend mondmasker. Tot op heden zijn 11.000 mensen aangetast. Een beperkt aantal zal het virus niet overleven. Op 22 mei werd de wereldbevolking geschat op 6.781.521.494. (volgens wikipedia). We lopen statistisch een risico van 0.00016%. Waarom geloven vele mensen dan dat zij steevast tot die groep zullen behoren?

DSC01566__Small_.jpg

Zoals afgesproken staat Blue Eyes ons op te wachten in de aankomsthal. Langs smalle baantjes die amper voldoende ruimte bieden om de wriemelende verkeersstroom in goede banen te leiden, rijdt hij ons naar Ubud. De avondzwoelte kleeft zweterig op ons lichaam. We verlangen naar een douche. De Balinees met felblauwe ogen zwijgt tijdens de rit geen moment. We zijn verbaasd over zijn kennis van de Engelse taal. Voor het eerst in maanden kunnen we ons opnieuw uitdrukken in volzinnen, maar toch betrappen we er ons meermaals op onze woorden kracht bij te zetten met gebaren.
We ruiken gebakken rijst en look die vanuit het niets de wagen binnenzweven. De autolampen verlichten slechts enkele meters, de rest hult zich in de een kleed van avondzwart. In de guesthouse worden we aangesproken als friends of Mister Tom. Ook tijdens het ontbijt worden we extra in de watten gelegd. We vragen ons af wat een maffiafiguur die Mr. Tom hier wel moet zijn ;-)
Overvloedige plantengroei tovert de omringende binnentuin om tot een oase van rust. We trekken ons terug op ons terras in het gezelschap van Dhr. H. Murakami en Mevr. E. George. Werken naast de deur drillen ons echter terug naar de non-literaire realiteit. Aan de receptie begrijpt men ons probleem, maar door de werken naast te deur is stilte ver te zoeken. We besluiten een andere guesthouse te zoeken.

Transport? Taxi? Where you go? Maybe tomorrow? De chauffeurs liggen lui geleund tegen hun wagens. Iedereen probeert een graantje mee te pikken van de toeristische aanwezigheid. Zo slagen ze er misschien om hun karig loon van nog geen 70 dollar per maand een beetje op te krikken. Het enige dat we nu willen is rust. Geen probleem. Maybe later, knikken ze vriendelijk een goedendag.
Dagen vliegen voorbij in een web van ledigheid. We struinen langs prachtige designwinkeltjes, lezen voor het eerst in lange tijd een krant, laten onze spieren tot een opperste extase van rust masseren en genieten van een heerlijke fusionkeuken met een glaasje Chardonnay erbij. Ann geniet van yogalessen terwijl ik me in het Blanco Renaissance Museum laat overweldigen door de picturale expressie van de Dali van Bali, don Antonio Blanco.

DSC01588__Small_.jpg

Een week vliegt voorbij. We ruilen het kunstenaarsparadijs Ubud voor de stranden van Lovina. Hier maken we voor het eerst sinds Cambodia een strandwandeling. We delen het grijszwarte vulkaanzandstrand met de lokale vissersbevolking. Veel zwerfvuil, maar ook veel hartelijke hello's. In Lovina is er volgens onze reisgids niets te beleven, en gelukkig klopt dit. In sneltreinvaart verdwijnen uitgelezen boeken uit onze rugzakken. Strandverkopers trachten ons tevergeefs te overhalen om te gaan snorkelen of naar dolfijnen te gaan kijken. Vanop ons terras observeren we de bootjes tegen een weekblauwe achtergrond van een vroege ochtend en genieten 's avonds van de zon die deze kant van de aardbol verlaat. Het echte toeristisch seizoen begint pas eind juni. Teveel kamers, te weinig gasten.

DSC01592__Small_.jpg

De mist kruipt vanuit de heuvels langs boomkruinen naar de randen van de vallei. In nog geen kwartier is de omgeving verdwenen in de duifgrijze mist. Met de mist komen de regens. Ik kan uren naar de regen luisteren, hoe hij 's nachts op de pannen zijn eigen watersymfonie componeert, hoe hij tijdens de dag onstuitbaar een watergordijn optrekt. Over de dikte van de druppels, hun geluid op de bladeren, hoe ze aanvoelen op je gezicht, je kledij doordringen met een warme vochtigheid. Langzaam kruipen kruinen en heuvels uit de mist tevoorschijn. In de heuvels van Munduk, een gehucht op de weg van Lovina naar Denpasar, trekken we tussen regenbuien door langs koffie- en cacaoplantages naar twee watervallen.

We zijn klaar voor een nieuwe uitdaging. We trekken naar Sanur, een toeristische kustplaats in het zuidoosten. Nog geen Kuta (vergelijk dit met Benidorm tijdens de zomermaanden) maar toch wel druk. De volgende dag nemen we afscheid van Munduk en gewapend met een kritische observatieblik duiken we in het leven zoals het is … Sanur.

Geplaatst door Magonia 22:11 Gearchiveerd in Indonesië Tagged backpacking

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

lieverds effe snel een reactie
moet wat blijezen opjullie blog
maar al zoveel aan jullie gedacht was met groe in Dublin maar besloot om hier nog twee dagen alleen te blijven ben de bergen ingetrokken
en ja weet heel goed hoe jullie julliie voelen
zou hierniet meer wegwillen
maat twee keer vlucht voorbij laten gaan is veel he
ik mail langer en uitgebreider terug ook in reactie op jullie
dikke kussen Magonia in Sanur

Carotje

door carotje

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint