Een Travellerspoint blog

Hongkong

Hong Kong: een vermoeiende verkoper

... of hoe we bij momenten terugdachten aan de steppe van Mongolie

sunny 26 °C
Bekijk Reisoverzicht op Magonia's reiskaart.

tram.jpg
(klik hier voor meer foto's van HK)

En plots schreef ik niet meer. De laatste aantekening in mijn agenda dateert van 2 oktober en lijkt ondertussen een eeuwigheid geleden. Mongolie had zoveel te bieden in haar eenvoud, dat Hong Kong plots een opdringerige verkoper lijkt die met de voet tussen de deur ons al zijn handelswaar wil tonen. We kijken, bekijken, vergelijken, maar verwerken niet meer. Tijdens een korte eerste nacht drong het beeld van een trechter zich aan mij op. In Mongolie sijpelde het mooie langs de kleine opening binnen. Hier dreigt hij over te lopen door een teveel aan.

Hong kong is een archipel dat niet minder dan 260 eilanden telt waarop ongeveer 7 miljoen mensen wonen. HK is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Negen dagen is veel te weinig om al het moois van de eilanden te bezoeken. We beperkten ons tot drie: HK island, Kowloon en Lamma island. Over HK schrijven is voor mij een ondankbare taak. Met een vergrootglas tracht ik steeds het andere te beschrijven. HK is niet anders. Het is een westerse wereld bevolkt door Aziaten.

Daarom beperk ik mij tot de drie bezochte eilanden en hun (voor ons) bezienswaardigheden:

KOWLOON

-Een uitgestippelde wandeling (vraag de brochure bij de dienst van toerisme) neemt je mee langs enkele van de belangrijkste markten: flower market, bird market (waar mensen samenkomen om hun vogeltje uit te laten), goldfish market en ladies market (het is niet wat je denkt)
- Op Nathan Road (de hoofdstraat) word je om de haverklap aangesproken door Indiers die je een kostuum of een copy Rolex willen verkopen. Je kunt er een spelletje van maken en proberen zoveel mogelijk visitekaartjes van verkopers te bemachtigen.
- ga Indisch eten in Chungking Mansion (een betonnen mastodont waar alle backpackers samentroepen) en geniet van de hectische sfeer.
- bezoek the symphony of lights op de Avenue of stars (Aziatische walk of fame) die om acht uur 's avonds de ganse skyline in een Jean Michel Jarrelandschap omtovert.
- kom even tot rust in Kowloon park. Plots is het stil in het midden van de stad.
- shop till you drop (bij ons is dat meestal na 5 minuten) in de ontelbare malls

HONG KONG ISLAND

- neem de ferry naar de overkant en geniet even van het rustige ritme van de rivier
- koop een OCTOPUSCARD en vermijd dat je constant met kleingeld moet jongleren om het openbaar vervoer te nemen (we kochten ze bij aankomst op de luchthaven)
- neem de AEL (Airport Express Line, niet de gelijknamige Moslimliga) van de luchthaven en bespaar je een dure taxirit
- wandel door het financiele district (nu het nog bestaat) en vergaap je aan de skyline en de luxewarenhuizen
- bezoek de Chinese wijk (wandeling die begint aan de Western Market) met haar winkels vol gedroogde zeevruchten en geneeskrachtige kruiden
- bezoek Soho en haar yuppies
- neem 's avonds de dubbeldektram naar nergens en laat je gewoon verrassen door de allesoverheersende neonwereld.
- Laat je rondleiden door Elza Lam (bedankt Jefke en Celina, jullie hadden gelijk, je krijgt de hoeveelheden die ze je voorschotelt nooit op) en geniet van de echte lokale keuken.
- trek op een wolkenloze dag naar The Peak en kijk neer op de wolkenkrabbers die anders boven je hoofd groeien.
- Victoria Park (op zoek naar rust)
- ...

LAMMA ISLAND

- Neem op Pier 4 (op HK island) de boot naar Lamma island
- vaar naar Yung Shue Wan en wandel van daaruit naar de andere kant van de baai (perfect wandelpad, niet altijd fraai zicht wegens grote schoorstenen in het landschap).
- geniet bij aankomst in het dorp Sok Kwu Wan (ongeveer een uurtje wandelen) van heerlijke seafoodschotels die je zelf kan samenstellen.
- wie zijn maaltijd wil laten verteren kan dan nog een luswandeling volgen die in Sok Kwu wan vertrekt. Mooie wandeling, veel meer natuur, wel een aantal stevige kuitentesters. Ongeveer anderhalf uur.
- wie moe is, kan in SKK een ferry nemen naar HK Island, of opnieuw naar Yung Shue wan terugwandelen.

Iemand omschreef HK als South East Asia for dummies. Na negen dagen kunnen we de man alleen maar gelijk geven. Alles loopt er perfect: het openbaar vervoer rijdt er bijna dag en nacht, taxi's zijn spotgoedkoop, je vindt er alle soorten keuken voor ieders budget, forse boetes zorgen voor kraaknette straten en de mensen spreken bijna allemaal een mondje Engels.

Gelukkig zijn er in Hong Kong buitenlandse ambassades om ons het gevoel van op reis zijn te laten bewaren. Daar we plannen hebben om Myanmar te bezoeken, besluiten we om hier ons visum al aan te vragen. We vullen netjes de nodige documenten in (ik vraag me nog steeds af waarom ik de voornaam van mijn vader moest opgeven) en overhandigen ze samen met drie pasfoto’s en onze reispassen aan de dame achter het loket. We need businesscard. We hebben het goed verstaan. Geen discussie mogelijk : geen businesscard, geen visum. We stellen voor om er zelf te maken. Op een gewoon blanco blad schrijven we onze werk- en mailadressen. Ann is vanaf nu senior assistant researcher Agfa Graphics en ik vul ook een aantal ronkend klinkende titels achter elkaar in. Loketgezicht zal het voorleggen aan hogere instantie. Een paar uur later liggen onze visa klaar.

Toen we op 17 oktober de ferry naar Macau namen, was het met een tweeslachtig gevoel dat we afscheid namen van de stad. HK is een mooie vrouw die moeite doet om te behagen, maar die je zelden echt zal leren kennen.

Geplaatst door Magonia 3:02 Gearchiveerd in Hongkong Tagged backpacking Reacties (0)

In het land van de verticale feng shui

Gedaan met de stillte van de steppe

overcast 27 °C
Bekijk Reisoverzicht op Magonia's reiskaart.

Om 8 uur 's morgens trokken we in UB de deur achter ons dicht. !6 uur later heeft het horizontale landschap plaats gemaakt voor de wolkenkrabbers van HK.

Geplaatst door Magonia 11:44 Gearchiveerd in Hongkong Tagged backpacking Reacties (0)

(Berichten 1 - 2 uit 2) Pagina [1]